Om SpeedwaySpeedway er en spennende form for motorsport hvor motorsykler konkurrerer rundt en oval bane. På begynnelsen av dette århundret ble det kjørt noe som ligner på dagens Speedway i Nord Amerika. Det er allikevel enighet om at Speedway i dagens form oppsto i New Wales, Australia. I 1926 fant Johnny Hoskins på å arrangere et motorsykkelløp for å skaffe penger til det lokale bondelaget. Stevnet ble kjørt på en lokal travbane. Ideen ble meget godt mottatt og spredde seg snart rundt omkring i resten av Australia. Snart kom England "på banen" og det første stevnet ble arrangert i High Beech, Essex i 1928. På grunn av den høye befolkningstetthet og stor publikumsinteresse overtok snart England som den ledende nasjonen. Pengepremiene var tiltrekkende og fristet datidens Speedwaystjerner.
Speedway er nå en utbredt sport som foregår i mange land. Det er fremdeles slik at Speedwaykjørere fra alle land konkurrerer i England, men også i Polen, Sverige, og Tyskland er det stor internasjonal deltakelse.

Motorsyklene som blir brukt i Speedway er helt ulike de du ser på gata.Maskinene akselrerer som en Formel 1 -bil, men mangler utrolig nok bremser, gear og fjæring på bakhjulene. Den luftavkjølte firetaktsmotoren er på 500 ccm og har fire ventiler og en sylinder. Metanol brukes som drivstoff i stedet for bensin. Dette for å oppnå høy kompresjon. Motorkraften overføres til bakhjulet via et primærkjede som går fra veivakslingen til clutchen og et drivkjede fra clutchen til bakhjulsdrevet. Førerne velger forskjellige utvekslinger etter bane- og værforhold - ved å bytte ut motordrev og bakhjulsdrev. Heatene går i retning mot klokken rundt en oval bane med grusdekke. Grusen tillater førerne å la syklene gli sideveis gjennom svingene (broadside). Bakhjulet går i spinn gjennom hele svingen slik at sykkelens bakpart blir liggende på tvers av fartsretningen . På denne måten kan farten reguleres. Banelengdene varierer fra 285 til 400 meter. Rundt banen står det et sikkerhetsgjerde med høyde på minst 1,2 meter. Dessuten finnes det en ytre barriere som holder tilskuerne på sikker avstand. Utførlige sikkerhetsreglementer påser at sikkerheten til tilskuere og førere er betryggende. Heatene består vanligvis av fire førere som konkurrerer over fire runder. Den stående starten går fra en startgrind etter at det først er gitt grønt og rødt lyssignal. Det fordeles poeng fra 3 til 0, 3 poeng til vinneren.
I enkelte land, f.eks i Tyskland hender at det blir satt opp 6 kjørere i hvert heat. Et Speedwaystevne omfatter vanligvis 20 heat og det er forkjellige konkuranseformer - individuelt, par og lag. De fleste Speedwaynasjoner har ligaer hvor lag konkurrerer. De beste ligaene finnes i England, Sverige og Polen.
De beste førerne har et meget hektisk reiseprogram. De kjører ofte i to eller tre nasjonale ligaer og i tillegg representerer de sitt eget land internasjonalt.

Langbane er svært likt Speedway, men finner sted på baner som er ca 1.000 meter lange, vanligvis travbaner. Hastighetene er høye, syklene har to gear, fjæring på bakhjulene og noe større ramme enn Speedwaysyklene. Det deltar seks førere i hvert heat, enkelte ganger åtte. I Tyskland er denne grenen mer populær enn Speedway. Forøvrig så arrangeres det "Longtrack" i Tsjekkia, Ungarn, Danmark, Finland og Norge.
Det kjøres også på gress - Grasstrack og på is - Iceracing. I enkelte land konkurreres det dessuten med sidevognssykler, 500cc og 1.000 cc.